₪ انجمن بوف بوفی ₪ » زنان و مردان » زنان و تحميل الگوي زيبايي
₪ انجمن بوف بوفی ₪ » زنان و مردان » زنان و تحميل الگوي زيبايي

بدون عکس

زنان و تحميل الگوي زيبايي

1716 بازدید، 10 پست، نویسنده: matin.57

• matin.57

مهسا صارمي- كوچك كردن بينى، بزرگ كردن لب، ساخت گونه‌هاي برجسته، بزرگ كردن سينه‌ها، كوچك كردن شكم، باريك كردن ران‌ها، صاف كردن چين و چروك‌ها و كشيدن پوست و ... اين فهرست طولاني، نام جراحي‌هايي است كه سالانه زنان و مردان بسياري براي به دست آوردن زيبايي دلخواه، بر بدن خود اعمال مي‌كنند.

ايران هم جزو كشورهايي است كه سالانه بيشترين جراحي‌هاي زيبايي و پلاستيك در آن انجام مي‌گيرد. اگرچه بيشترين تقاضاي جراحي‌هاي زيبايي از سوي زنان است،اما نمي‌توان نام مردان را درفهرست جراحي‌هاي زيبايي سالانه ناديده گرفت. به طوري كه ۹۵ درصد از متقاضيان را زنان۱۸تا ۴۵ سال براي جراحي بيني و اندام و پنج درصد را مردان براي انجام جراحي بيني و كاشت مو تشكيل مي‌دهند. در طي آماري كه در سال ۲۰۱۰ به دست آمده، ايران اولين رتبه جراحي زيبايي بيني را به خود اختصاص داده است.

بنا به آمار جهاني، اعمال جراحي بيني رو به كاهش است و بيشتر جراحي‌هايي كه به جوان‌تر و زيباتر شدن صورت و اندام كمك مي‌كند، انجام مي‌گيرد، اما هم‌چنان ايران بيشترين متقاضي جراحي بيني را در جهان دارد. برخي معتقدند اجباري بودن نوعي پوشش در ايران تحت عنوان حجاب، موجب تمركز بيشتر روي چهره افراد مي‌شود. به همين دليل زنان ايراني روي صورت‌شان حساس شده‌اند و بيشتر جراحي‌ها در اين ناحيه از بدن آن‌ها صورت مي‌گيرد.

زيبايي؛ آن‌گونه كه مردان مي‌خواهند

زيبايي و زيبا ديده شدن، از سياست‌هاي نظام مصرفي مردسالار ويكي از شاخصه‌هاي زندگي در جامعه مدرن امروزي است. در طول تاريخ، همواره بدن زنان به بهانه افزايش جذابيت و جوان‌تر شدن، افزايش مهارت‌هاي اجتماعي و موفقيت شغلي كنترل شده است و نشانه‌هاي زيباشناختي جامعه مردسالار، گاه از طريق پوشيدن لباس‌هاي تنگ، رژيم‌هاي غذايي و لاغر اندامي و امروزه توسط جراحي‎هاي زيبايي بر بدن زنان اعمال شده است تا بدن آن‌ها را با معيارهاي زيباشناختي جامعه همراه كند. وجود چنين معيارهايي براي بدن زنان به بافت تنگ‌نظرانه و مردسالار برخي جوامع بازمي‌گردد.

نوال سعداوي، فعال اجتماعي، نويسنده و پزشك مصري، پيشتر در اين زمينه گفته است: »قدرت مردسالارانه نياز دارد كه ذهن مردم در حجاب باشد تا مردم در جهل بمانند و از دليل جنگ يا ظلم و فقر بي‏خبر بمانند. زنان در اين نظام به دام افتاده‏اند. از زنان به منزله‏ تن و كالا استفاده مي‏شود. در نظام سرمايه‏‌داري در بازار آزاد، زنان به كالاي جنسي و تن‏هاي بدون سر تبديل مي‏شوند.پس براي اين‌كه تنها تن باشيد، بايد مراقب اين تن باشيد؛ كه اين تن و بدن چين و چروك برندارد و هميشه براي مردان جذاب باشد.»
    او ادامه مي‌دهد: «من اسم آرايش و جراحي پلاستيك را حجاب پسامدرن مي‏گذارم؛ چون زنان گاهي اوقات از اين حجاب ناآگاهند.»سعداوي همچنين آرايش را يكي از بزرگ‏ترين سندهاي برد‌‌‏گي زنان امروز مي‌داند.
    جامعه‌اي كه چشم خود را به روي نبوغ و ديگر توانايي‌هاي زنان بسته است و آن‌ها را مانند عروسكي زيبا با بدني ظريف مي‌بيند، معيارهاي زيبايي با مرور زمان به معيارهاي كمي تبديل مي‌شود.
    صنعت جراحي زيبايي با تكيه بر معيارهاي زيبايي‌شناختي جوامع امروزي، حس زشت بودن را در زنان ايجاد مي‌كند و از اعتماد به نفس آنان مي‌كاهد. در مقابل اين زشتي نيز اين راهحل را مي‌گذارد كه زنان مي‌توانند با مراجعه به مطب‌هاي زيبايي و سپردن تن خود به تيغ جراحي اين زشتي را درمان كنند و اعتماد به نفس از دست رفته خود را بازگردانند.

در چنين جوامعي كه زنان را به كالاي جنسي تبديل مي‌كند، بيشتر جراحي‌ها در راستاي برجسته شدن و پررنگ شدن اندام‌هاي جنسي زنان است. بعد از زيباتر جلوه دادن چهره و ظريف‌تر كردن بيني و برجسته كردن لب‌ها بيشتر جراحي‌ها روي سينه‌ها، ران‌ها، باسن و شكم انجام مي‌گيرد تا سينه‌ها را بزرگ‌تر، ران‌ها را كشيده‌تر و نازك‌تر و باسن را برجسته‌تركنند و چربي‌هاي شكم را از بين ببرند و آن را لاغرتر نشان دهند.

سحر ۲۲ساله كه چندي پيش جراحي زيبايي سينه انجام داده است، مي‌گويد: «من حدوداً چهار ماه پيش در تعطيلات عيد سينه‌هايم را جراحي كردم. قبل از جراحي با سينه‌هايم مشكلات زيادي داشتم. به اين دليل كه كوچك بودند و در مهماني و مراسم بايد كرست مخصوص استفاده مي كردم كه بدنم را اذيت مي‌كرد و در لباس هم نماي خوبي نداشت. تصميم گرفتم سينه‌هايم را عمل كنم، با دكتري مشورت كردم و تذكر داد بهتر است به هنگام ازدواج اين مسئله را با شوهرم هم در ميان بگذارم. من هم كه مي‌خواستم در تعطيلات عيد ازدواج كنم، با شوهرم در ميان گذاشتم، مخالفتي نكرد و اين عمل صورت گرفت.»

او ادامه مي‌دهد: «در اوايل مخصوصاً هنگام خواب خيلي درد داشتم. نمي‌تواستم به راحتي دست‌هايم را تكان بدهم. خيلي دردناك بود اما با گذشت زمان بهتر شد و الان هم مشكل خاصي ندارم. از نتيجه جراحي راضي هستم. البته كساني را ديده‌ام كه از نتيجه جراحي‌شان ناراضي بودند و سينه‌هايشان پس از عمل يكي كوچك‌تر بود و ديگري بزرگ‌تر.»

هزينه اين عمل جراحي براي سحر چهارميليون تومان شده و پزشك جراح به وي گفته است كه در آينده براي شيردهي به كودكش هم مشكلي نخواهد داشت .
    اعمال قدرت و شيوع ارزش‌هاي زيبايي در جامعه به عهده زنان نيز هست، اما آن‌ها پس از مدتي خود به مراقبت افراطي از تن خود عادت مي‌كنند و از دريچه ديد مردان و با تصور زيبايي‌شناسي مردانه به تن خود مي‌نگرند.حتي ممكن استبه عنوان مثال در رابطه بين يك زن و مرد، مرد به ارزش‌هايي بيش از تن زن همراه خوداهميت بدهد، اما اين نگرش و ديدگاه آن‌قدر در جوامع نهادينه و در ذهن يك زن دروني شده است كه او ناخودآگاه به مراقبت افراطي از تن خود مي‌پردازد.

جراحي‌هاي پرهزينه و پرعارضه

در حال حاضر يكي از بيشترين جراحي‌ها در جهان، جراحي زيبايي و مخصوصاً جراحي بيني است. آمار سالانه اين جراحي‌ها در ايران نيز- همانطور كه پيشتر گفته شد- بسيار بالاست. معمولاً چنين جراحي‌هايي هزينه‌هاي چشمگيري را در برمي‌گيرد و مردمي كه روزانه در پي فشارهاي اجتماعي و هم‌چنين تبليغات مستقيم و غير مستقيم، به جراحي‌ها تن مي‌دهند، تامين‌كننده منافع مالي ديگران هستند.

فرزام شايسته، پزشك جراح پيشتر در گفت‌وگو با روزنامه ايران در مورد هزينه‌هاي جراحي‌هاي زيبايي گفته بود:«در حال حاضر هزينه جراحي بيني در ايران بين ۳۰۰ هزار تا پنج ميليون تومان است و انتخاب پزشك تاثير مستقيمي بر هزينه جراحي دارد. هم‌چنين هزينه جراحي و ليفتينگ صورت بين يك تا پنج ميليون، تزريق كلاژن به لب‌ها و تغيير فرم آنها بين ۴۰۰ هزار تا دو ميليون، اصلاح افتادگي پلك بين يك ميليون و۵۰۰ هزار تومان تا چهار ميليون تومان را شامل مي‌شود.»

به گفته وي رواج جراحي‌هاي زيبايي افراد را تشويق به انجام عملياتي مي‌كند كه در اكثر موارد هيچ‌گونه ضرورت پزشكي ندارند و همواره با عوارض و خطراتي پنهان همراه هستند.

اين پزشك جراح اضافه مي‌كند: «حدود ۹۰ درصد از بيماراني كه بيني خود را جراحي مي‌كنند دچار مشكلات تنفسي مي‌شوند و از آنجا كه تنفس اصلي‌ترين جريان زندگي يك فرد است، وجود هرگونه نقص در آن باعث بروز مشكلات ديگر مي‌شود. هم‌چنين عوارض ديگري چون تورم، خون‌مردگي، بي‌حسي محل عمل و جاي بخيه گريبان گير بيماران اين جراحي‌ها مي‌شود.»

نيوشا، ۲۵ ساله يكي ديگر از زناني است كه جراحي زيبايي بيني انجام داده است. او مي‌گويد: «من حدود هفت، هشت سال پيش، به محض اين‌كه توانستم بيني‌ام را عمل كنم اين كار را انجام دادم. از وقتي سيزده، چهارده ساله بودم، با بيني‌ام مشكل داشتم. در عكس‌ها سعي مي‌كردم بيني‌ام را پنهان كنم. وقتي مي‌خواستم از خانه بيرون بروم، با تيره كردن پره‌هاي بيني‌ام سعي مي‌كردم آن را كوچك‌تر نشان دهم. هفده سالم كه تمام شد با چند دكتر مشورت كردم و گفتند كه در اين سن مي‌تواني جراحي كني و من اين كار را انجام دادم. پس از عمل هيچ عوارض خاصي نداشتم اما من بلافاصله پشيمان شدم. به اين دليل كه صورتم خيلي كبود شده بود و چشم‌هايم خون مردگي داشت. وحشت‌زده بودم كه مبادا ورم بيني ام براي هميشه بماند و تغيير نكند. پس از باز كردن پانسمان ديدم كه خيلي تغيير كرده‌ام و شكل بيني‌ام بهتر شده است. از بيني‌ام راضي بودم و درون خودم مي‌ديدم كه اعتماد به نفسم بيشتر شده است.»

او در سال ۸۱ در يك كلينيك تخصصي، ۶۵۰ هزار تومان هزينه براي اين عمل پرداخت كرده است..نيوشا با بيان اين‌كه از جراحي زيبايي بيني‌اش احساس رضايت مي‌كند، مي‌گويد: «هركسي هم كه از من مي‌پرسد، بيني‌ام را عمل كنم يا نه، من مي‌گويم اگر با اين قضيه مشكل داري حتماً اين كار را انجام بده. به اين دليل كه بسيار در روحيه و اعتماد به نفس شخص موثر است. من خودم بسيار راضي‌ام و اصلاً پشيمان نيستم. اگر ايراد يا نقصي در صورت هر شخصي باشد، راهي براي برطرف كردن آن وجود دارد كه با جراحي مي‌توان آن ايراد را از بين برد. »

اعمال خشونت نسبت به بدن زنان

در سال ۲۰۱۰ يكي از توليدكننده‌هاي پروتز سينه در فرانسه، در توليد اين محصولات از مواد نامرغوب و غير مجاز استفاده كرده و احتمال پارگي و تركيدن اين مواد پس از جراحي بالا بود. ۹۰ درصد اين محصولات نيز به ايران صادر شده بود. پارگي و تركيدن اين سيليكون‌ها نه تنها باعث از فرم افتادن پستان‌‌ها مي‌شود بلكه خروج مواد سيليكون به درون پستان، عفونت دروني بافت آن را نيز در پي خواهد داشت. به همين دليل برخي از پزشك‌ها در ايران و كشورهاي مختلف خواهان ممنوعيت چنين عمل‌هايي هستند. آن‌ها معتقدند بيشتر اينگونه جراحي‌ها مانند ترميم سينه‌ها و زدودن چربي از نظر پزشكي لازم نيست.

نگار ۲۳ ساله اما از زاويه ديد ديگري به اين ماجرا نگاه مي‌كند. از ديدگاه او، «گاهي اوقات، افراد به سراغ جراحي‌هاي زيبايي مي‌روند تا بدن‌شان را با استانداردهاي هنجارشده در جامعه تطبيق دهند. مثلاً برخي براي بزرگ كردن يا كوچك كردن پستان‌هاي‌شان جراحي مي‌كنند تا به اندازه‌اي برسند كه مورد قبول استانداردهاي مردانه در جامعه است. هم‌چنين جراحي‌هايي نظير باسن، لب و غيره. اين جراحي‌ها به نظر من ايراد دارد. البته شايد مرز مشخصي وجود نداشته باشد كه بتوان گفت چه ايرادي دارد و چه ايرادي ندارد، اما به نظر من اگر هدف اصلي در جراحي رسيدن به استانداردهاي مورد قبول مردانه جامعه باشد، نوعي خشونت نسبت به بدن زنان محسوب مي‌شود؛ خشونتي كه محسوس نيست، اما در نهايت قضاوت نهايي با كساني است كه مي‌خواهند اين جراحي‌ها را بر بدن‌شان انجام دهند.»

با اين حال وي معتقد است اگر اين جراحي‌هاي زيبايي براي افزايش اعتماد به نفس و تاثير مثبت رواني صورت بگيرد، ايرادي ندارد.

زيباسازي‌هاي تاريخي

در ابتداي قرن بيستم، جنگ‌هاي جهاني و افزايش آسيب‌‌هاي جسماني ناشي از آن‌ها تاثير به‌سزايي در پيشرفت و افزايش جراحي‌هاي ترميمي و زيبايي داشت. چونشمار زيادي از سربازان كه صورت آن‌ها توسط گلوله و انفجار صدمه ديده بود، نياز به جراحي ترميمي داشتند. در آن زمان بيشتر جراحي‌هاي ترميمي براي صدمه‌هايي از اين قبيل و آسيب‌هايي كه به طور مادرزاد در صورت افراد وجود داشت، به كار مي‌رفت.

عمل جراحي بيني، پديده‌اي نو ظهور و مربوط به عصر مدرن نيست و دستكم بيش از ۴۰۰ساله سابقه دارد. در كتاب مصور«جراحي القايي اعضاي معيوب» كه در سال ۱۵۹۷ توسط يك جراح ايتاليايي نوشته شده، درباره مراحل عمل جراحي بيني نوشته شده و جزئيات آن به تصوير كشيده شده است.
    اولين كنگره جراحي زيبايي-ترميمي فرانسه در سال ۱۹۳۱و انجمن جراحان ترميمي اروپا در سال ۱۹۳۶تشكيل شد. در واقعدهه ۶۰و ۷۰ميلادي دوران شكوفايي جراحيپلاستيك بود واز اين زمان به بعد روز به روز هم بر شمارجراحان زيبايي افزوده ‌شد.

جراحي زيبايي در تاريخ پزشكي، علم جديدي است كه پس از جنگ‌هاي جهاني پر رنگ‌تر شد و قدرت گرفت. پس از آن برخي از ثروتمندان نيز كه امكان تامين هزينه‌هاي اين جراحي‌ها را داشتند به ترميم نقص‌هاي ظاهري خود پرداختند.امروزه شمار متقاضيان جراحي‌هاي زيبايي در بيشتر كشورها ازجمله ايران افزايش يافته است ونشان مي‌دهد نگرش افراد به اين جراحي‎ها تغيير كرده است و تنها براي ترميم نقص‌هاي مادرزادي و مشخصه‌هاي ظاهري آزاردهندهو آسيب‌هاي ناشي از تصادف و انفجار به جراحي رو نمي‌آورند.

تلاش گروه بزرگي از مردان و زنان ايراني براي ساخت ظاهري زيبا و جوان‎تر قطعاًآثار متفاوتي بر جامعه دارد. شايد در گرايش افراطي جامعه به جراحي‌هاي زيبايي، لازم است بيش از هرچيز مقصر جامعه‌اي را بدانيمكه بدن زنان و مردان را نه به شكل وجود انساني كه به شكل سرمايه،كالاي جنسي و هويت اجتماعي مي‌بين

• دلشاد

نقل قول: matin.57
    عمل جراحي بيني، پديده‌اي نو ظهور و مربوط به عصر مدرن نيست و دستكم بيش از ۴۰۰ساله سابقه دارد.

334

• star night

• ماهی

به نظر من وقتی مجبوری همه جاتو بپوشونی فقط دماغت پیدا باشه خوب اونم اگه ضایع باشه باید یه فکری به حالش بکنی دیگه :99:
    شاید به این دلیله که توی ایران این جراحی ها بیشتره :1:

• malakeh

نقل قول: ماهی
    وقتی مجبوری همه جاتو بپوشونی فقط دماغت پیدا باشه خوب اونم اگه ضایع باشه باید یه فکری به حالش بکنی دیگه :99:

:23:
    مرسي :1:

• نخبه

نقل قول: matin.57
    ...........جراحي مي‌كنند تا به اندازه‌اي برسند كه مورد قبول استانداردهاي مردانه در جامعه است.

:23: :23: :23:

• مخلوط کن

هرچی غیر استاندارد تر راحت تر :4:

• ژنرال

فکر نمیکنم ربطی به مردسالاری داشته باشه.

خیلی از خانومها دست به عملهایی میزنن که اتفاقاً شوهرانشون مخالف هستن!

ضمن اینکه خیلی از این خانومها اصولا متاهل نیستن و اونایی هم که هستن خیلی، نظرات شوهرانشون براشون مطرح نیس!

پاسخ سریع   پاسخ   
1 نفر در حال مشاهده اين تاپيک هست: 1 ميهمان، 0 کاربر: