₪ انجمن بوف بوفی ₪ » تاریخ » جشن ســـده ایـــدون باد
₪ انجمن بوف بوفی ₪ » تاریخ » جشن ســـده ایـــدون باد
1 2

بدون عکس

جشن ســـده ایـــدون باد

848 بازدید، 23 پست، نویسنده: hadi04

• hadi04

تصویر در دسترس نیست

۱۰ بهمن ماه جشن نور و روشنایی و یادگاری از ایران باستان است. جشن سده جنبه دینی نداشته، تمام داستان‌های مربوط به آن غیردینی بوده و جشنی کهن و ملی محسوب می‌شود. سده شب دهم بهمن ماه است. این جشن را به هوشنگ شاه نسبت داده‌اند. جشن سده از جشن‌هایی است که بعد از اسلام هم تا زمان غزنوی‌ها و سلاجقه معمول بوده‌است. وجه تسمیه(شوند نامگذاري) جشن سده به عقیده جمعی این است سده برگرفته از پنجاه روز و پنجاه شب به نوروز مانده‌است. بیش‌تر دانشمندان نام “سده” را گرفته شده از صد می‌دانند. ابوریحان بیرونی می‌نویسد:”سده گویند یعنی صد و آن یادگار اردشیر بابکان است و در علت و سبب این جشن گفته‌اند که هرگاه روزها و شب‌ها را جداگانه بشمارند، میان آن و آخر سال عدد صد به دست می‌آید و برخی گویند علت این است که در این روز زادگان کیومرث، پدر نخستین، درست صد تن شدند و یکی از خود را بر همه پادشاه گرداند “و برخی برآنند که در این روز “شمار فرزندان آدم ابوالبشر در این روز به صد رسید .” نظر دیگر این که سده معروف، صدمین روز زمستان از تقویم کهن است، زمستان در تقویم کهن ۱۵۰ روزه و تابستان ۲۱۰ روزه بوده و برخی گفته‌اند که این تسمیه به مناسبت صد روز پیش از به دست آمدن محصول و ارتفاع غلات است. از استوره‌های جشن سده تنها یکی به پیدایش آتش اشاره دارد. فردوسی می‌گوید:«هوشنگ پادشاه پیشدادی، که شیوه کشت و کار و کاشتن درخت را به او نسبت می‌دهند، روزی در دامنه کوه ماری دید و سنگ برگرفت و به سوی مار انداخت و مار فرار کرد. اما از برخورد سنگ‌ها جرقه‌ای زد و آتش پدیدار شد.»

تصویر در دسترس نیست

فردوسی آن را به هوشنگ نسبت می‌دهد و ابوریحان بیرونی و نوروزنامه آن را از فریدون می‌دانند و هم‌چنین رسمی شدن جشن سده به زمان اردشیر بابکان منسوب شده، اما در هیچ‌کدام به شیوه برگزاری آن اشاره‌ای نشده است. – بعد از ساسانیان: مورخان و نویسندگانی چون بیرونی، بیهقی و مسکویه از شیوه برگزاری جشن سده در دوران غزنویان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان تا دوره مغول بسیار نوشته‌اند. از آیین‌های عامه مردم سندی در دست نیست اما در حضور شاهان، رسم شعرخوانی بود و نیز پرندگان و جانورانی به آتش انداخته می‌شدند و گیاه خوشبو تبخیر می‌کردند تا مضرات آن را برطرف کنند.
    تصویر در دسترس نیست

در عصر حاضر: در مازندران، کردستان، لرستان، و سیستان و بلوچستان روستاییان و کشاورزان و چوپانان و چادرنشینان نزدیک غروب یکی از روزهای زمستان (آغاز نیمه یا پایان زمستان) روی پشت بام، دامنه کوه، نزدیک زیارتگاه، کنار چراگاه و یا کشتزار آتشی افروخته و بنا بر سنتی کهن پیرامون آن گرد می‌آیند بدون آن‌که نام جشن سده بر آن نهند. ولی در کرمان جشن سده یا سده سوزی در بین تمامی اقشار مردم کرمان، مسلمان، زرتشتی و کلیمی رواج دارد که همه ساله در دهم بهمن ماه برگزار می‌شود. در بین چادرنشینان بافت و سیرجان سده سوزی چوپانی برگزار می‌شود که شب دهم بهمن آتش بزرگی به نام آتش جشن سده، با چهل شاخه از درختان هرس شده که نشان چهل روز “چله بزرگ” است در میدان ده برمی‌افروزند و می‌خوانند: سده سده دهقانی/ چهل کنده سوزانی/ هنوز گویی زمستانی. چنان‌که از کتاب‌ها و اسناد تاریخی بر می‌آید جشن سده جنبه‌ی دینی نداشته و تمام داستان‌های مربوط به آن غیردینی است و بیش‌تر جشنی کهن و ملی محسوب شده و وارث حقیقی جشن سده نه فقط زرتشتیان، بلکه همه ایرانیان‌اند.

• mz56mz

كاكو گلوووو :8:
    اين جشن بر تمام عزيزام مبارررررررررررررك :6:

• دلشاد

نقل قول: hadi04
    جشن ســـده ایـــدون باد

مبارک و فرخنده باد این روز
    تصویر در دسترس نیست

• بچه مثبت

سلام آرسام جان:46:
    خوشحالم :46:

می‌رسد روزی که بی‌هم می‌شویم ..... یک‌به‌یک از جمع هـم کم می شویم
    می‌رسد روزی کــه مــا در خاطـرات ..... موجـب خنـدیـــدن و غـــم می‌شویم
    گاه گاهـی یـــاد مـا کـن ای رفیـــق ..... می‌رسد روزی که بی‌هم می‌شویم

• ماهی

آرسام داداشم.خوبی؟ :46:
    مبارک باشه این روز...خوشحالم تاپیکتو دیدم :8:

• حورا

مبارک باشه :46:
    نمایش یا پنهان متن
    چند روز نبودین نگران شدیم .شکر که خوبین :46:

• The one

واي خدا رو شكر برگشتي گلو خيلي نگرانت بودم !! :6:جشنتونم مبارك باشه :46:

• baron jon

سلام ،
    مرسی آقا آرسام :46:

• ali41

اول حضور مجددت و اینکه خبر سلامتیت رو شنیدم، تبریک میگم :46: :46: :46: :46:
    و بعد این روز مبارک بر همگی مبارک :46:

• Life Dream

بهههههههههه تاپيك نو مبارك هادي جان :4:
    نمایش یا پنهان متنحالا راستشو بگو شيطون، داشتي از قشم برميگشتي يا از ماداگاسكار! :86:

• ژنرال

در چه حالی آرسام جان؟ :46:

نقل قول: The one
    واي خدا رو شكر برگشتي گلو خيلي نگرانت بودم !! :6:

خوب شما که نگرانی، یه تماس باهاش بگیر :4:

• Life Dream

نقل قول: ژنرال
    خوب شما که نگرانی، یه تماس باهاش بگیر :4:

كم نمياري ماشالله محسن :23:

ولي من هم با شما تماس گرفتم هم با خودش :75:
    گفت داره رفته بوده يه سفر كاري، خودش گفت قشم بوده، ولي اين بچه زبلتر از اين حرفاست، فكر كنم تنهايي رفته بوده ماداگاسكار! :4:

• farzane

مبارک باشه :8:

• mati

مبارکه همه باشه 243

• gilas

در مازندران، کردستان، لرستان، و سیستان و بلوچستان روستاییان و کشاورزان و چوپانان و چادرنشینان نزدیک غروب یکی از روزهای زمستان (آغاز نیمه یا پایان زمستان) روی پشت بام، دامنه کوه، نزدیک زیارتگاه، کنار چراگاه و یا کشتزار آتشی افروخته و بنا بر سنتی کهن پیرامون آن گرد می‌آیند بدون آن‌که نام جشن سده بر آن نهند.

آقا اجازه یه سوال 1078

یعنی یه جورای شبیه چهارشنبه سوری هستش و الان این 2تا جشن رو اذغام کردن ؟؟؟

راستی جشن سده مبارک بادا 243 296

• hadi04

نقل قول: Life Dream
    حالا راستشو بگو شيطون، داشتي از قشم برميگشتي يا از ماداگاسكار!

نه به خدا نیت ماداگاسکار داشتم ولی به خا طر کاری که واسم پیش اومد مجبور شدم برم قشم :83:
    نقل قول: ژنرال
    در چه حالی آرسام جان؟

خوبم داداش محسن خدا رو شکر خیلی خوبم
    نقل قول: gilas
    آقا اجازه یه سوال

یعنی یه جورای شبیه چهارشنبه سوری هستش و الان این 2تا جشن رو اذغام کردن ؟؟؟

نه دخترم چهارشنبه سوری رو که چهار شنبه آخر سال جشن میگیرن این جشن رو شب دهم بهمن ماه جشن میگیرن البته اگر منظورت اون قسنتیه که بهش اشاره کردی اون رو به خاطر عادت مردمان اون خطه توی روزهای متفاوتی جشن میگیرن ولی جشن سده و چهارشنبه سوری ادغام نشده هر کدوم به جای خودش و در روز مشخص جشن گرفته میشه :10:

• gilas

نه دخترم چهارشنبه سوری رو که چهار شنبه آخر سال جشن میگیرن این جشن رو شب دهم بهمن ماه جشن میگیرن البته اگر منظورت اون قسنتیه که بهش اشاره کردی اون رو به خاطر عادت مردمان اون خطه توی روزهای متفاوتی جشن میگیرن ولی جشن سده و چهارشنبه سوری ادغام نشده هر کدوم به جای خودش و در روز مشخص جشن گرفته میشه

دستت درد نکنه پدرم رُوشنم کردی :10:
    فکر کردم مردم اون خطه ایام رو اشتباه فرض نمیدون یه بار الان ترقه در میکنن یه بار چهارشنبه آخر سال :4:

• hadi04

دستت درد نکنه پدرم رُوشنم کردی

فدای تو دخترم چقدر احساس پیری کردم :4:
    فکر کردم مردم اون خطه ایام رو اشتباه فرض نمیدون یه بار الان ترقه در میکنن یه بار چهارشنبه آخر سال

ترقه رو که از یک ماه قبل از چهارشنبه سوری میرن به پیشوازش :83:

• gilas

فدای تو دخترم چقدر احساس پیری کردم

به من چه خودت هول بودی بچه دار شدی :4:

ترقه رو که از یک ماه قبل از چهارشنبه سوری میرن به پیشوازش

آره همه چیزو پیشواز میرن :23: :23:
    بعد به اصل قصه که میرسن موتور سوزوندن :23:

• hadi04

به من چه خودت هول بودی بچه دار شدی