₪ انجمن بوف بوفی ₪ » سلامتی، پزشکی » از بختک نترسيد
آبان
9
ساعت: (فنلاند)
امروز: یکشنبه، 9 آبان 1395 (30 اکتبر 2016)
Tänään: Sunnuntai, 30 Lokakuuta 2016
سالروز عضویت garfild
به آرشیو بوف بوفی خوش آمدید این مجموعه انجمن ایرانیان فنلاند (فروم iranian.fi) و شامل ۲۹۰٬۸۸۴ نوشته از ۱٬۱۷۷ نویسنده است که در فاصلهٔ بهمن ۱۳۸۹ تا بهمن ۱۳۹۵ منتشر شده‌اند و بدون تغییر در دسترس قرار گرفته‌اند.
ثبت‌نام و ارسال نوشته در این وب‌سایت امکان‌پذیر نیست. چنانچه نوشته‌ای متعلق به شماست و مایل نیستید در آرشیو باقی بماند، می‌توانید از طریق گزینهٔ «گزارش» در زیر همان نوشته، درخواست حذف آن را ثبت کنید.

یک نت روی دیوار انجمن pAshMak
1 هفته پیش

آدرس جدید سایت:
www.boooofi.com

1 2

از بختک نترسيد

504 بازدید، 25 پست، نویسنده: mojde

• mojde

یكی از باورهاي خرافه‌اي كه در فرهنگ ما با تشخيص‌هاي پزشكي عجين شده است، اتفاقي به نام بختك در خواب است.

به گزارش جام جم، براساس تصورات خرافه‌اي، بختك موجودي غيرزميني است كه وقتي در حالت خواب و بيداري هستيم، بر سينه برخي از ما مي‌نشيند و مانع از حركت و حتي تنفس‌مان مي‌شود. اما بايد گفت، آنچه در اين تصورات از آن به عنوان بختك نام برده مي‌شود، نوعي اختلال خواب و در واقع فلج خواب و ناشي از اختلالات هورمون‌هاي مرتبط با خواب است.

دكتر سيد‌هادي معتمدي، روانپزشك و عضو هيات علمي‌ دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي در گفت‌وگو با «جام‌جم» مي‌گويد: فلج خواب عارضه‌اي بي‌خطر و زودگذر است كه مي‌تواند جنبه ژنتيكي داشته باشد يا تحت تاثير خستگي بيش از حد، ناراحتي‌هاي ذهني يا افسردگي شكل بگيرد.

اختلالي كاملا بي‌خطر

دكتر معتمدي مي‌افزايد: براي بيدار شدن، چند هورمون در سيستم مغزي ما ترشح مي‌شود، برخي از اين هورمون‌ها باعث بيدار شدن ذهني ما مي‌شود و برخي ديگر عضلات ما را فعال مي‌كند. حال اگر اين هورمون‌ها به صورت همزمان كار خود را انجام ندهند، ممكن است ذهن ما از خواب بيدار شود، اما جسم‌مان همچنان در خواب باقي بماند؛ البته چنين تاخيري تنها يكي دو دقيقه طول مي‌كشد.

اين روانپزشك تاكيد مي‌كند: چنين حالتي تنها چند دقيقه طول مي‌كشد، اما در اين زمان كوتاه شخص فكر مي‌كند فلج شده و قادر به هيچ نوع حركتي نيست، در نتيجه بسيار وحشت مي‌كند. در چنين شرايطي تنها لازم است كه شخص، تكان كوچكي به يكي از عضلاتش همچون پلك يا يكي از انگشتانش بدهد تا از اين وضعيت خارج شود.

از بختك نترسيد

روانپزشكان دريافته‌اند كه طی خواب و در مرحله‌ای كه رویا در آن اتفاق مي‌افتد، مغز انتقال سیگنال‌های عصبی به سوی عضلات اسكلتی بدن را مسدود و متوقف مي‌كند تا نتوانيم در عالم واقعيت آن رويا‌ها را عملي كنيم، مثلا وقتی خواب می‌بینيم كه در حال دویدن هستیم، از رختخواب بلند نشویم و شروع به دویدن نكنيم و هنگامی كه قصد داریم از خواب بیدار شویم، مغز دوباره كنترل عضلات را به دست بگیرد، اما گاهی اوقات قبل از این‌كه مغز كنترل عضلات اسكلتی را به دست گیرد و عضلات از حالت فلج بودن خارج شوند، ما هشیاری خود را باز می‌یابیم كه نتیجه آن احساس هراس‌آور فلج بودن بدن يا دچار شدن به عارضه‌اي است كه مردم به طور خرافي از آن مي‌ترسند، اما واقعيت آن است كه بختك اصلا ترسناك نيست.

دكتر معتمدي با تاكيد بر اين كه اگر اين نوع اختلال خواب در فردي تكرار شود، مي‌تواند از برخي داروها تحت نظر يك روان‌شناس استفاده كند، مي‌افزايد: همچنين در برخي افراد بروز چنين عارضه‌اي با تنگي نفس در خواب همراه است كه با مصرف دارو برطرف مي‌شود. آنچه مسلم است چيزي تحت عنوان بختك يا موجودي فرازميني كه بر سينه افراد مي‌نشيند و آنها را دچار نوعي فلج عضلاني مي‌كند، وجود خارجي ندارد؛ اما اگر فردي در اين حالت، حين بيدار شدن از خواب دچار نوعي توهم شود، ممكن است تحت تاثير اين توهمات گذرا تصاوير ترسناكي را در ذهنش بسازد و از آنها صحبت كند، در چنين حالتي مراجعه به روانپزشك ضروري است.

وقتي دچار فلج خواب مي‌شويد

به گفته دكتر معتمدي، فلج خواب كه معمولا چند دقیقه طول می‌كشد، كاملا بی‌خطر است و به هيچ وجه به‌معنای بیماری حاد مغزی نيست. معمولا رخداد این حالت در افرادی كه تحت استرس‌هاي فكری يا شغلي زياد و افسردگی هستند، بیشتر می‌شود و در برخي افراد نيز جنبه ژنتيكي دارد.

اين روانپزشك مي‌افزايد: معمولا اطرافيان بروز اين حالات را در شخصي كه براي يكي دو دقيقه دچار فلج خواب شده است، متوجه نمي‌شوند اما اگر در موارد نادري اين عارضه را تشخيص دادند، مي‌توانند تكان كوچكي به شخصي كه دچار اين عارضه شده است، بدهند.

نگذاريد كه بختك سراغتان بيايد

برخي از روانپزشكان معتقدند كه امكان بروز فلج‌خواب به عنوان يك اختلال خواب بی‌خطر با رعایت اصول بهداشت خواب و خودداری از طاق باز خوابیدن كاهش مي‌يابد، اما دكتر معتمدي شكل خوابيدن را در بروز اين اختلالات موثر نمي‌داند، بلكه معتقد است، كاهش فشارهاي روحي، استرس، جلوگيري از تغییرات ناگهانی در سبك یا محیط زندگی و خستگي‌هاي جسمي‌ و رواني می‌تواند از بروز و تكرار اين نوع اختلال خواب جلوگيري كند.

• مخلوط کن

من یه مشکل عمده دارم اونم اینه که شام زیاد می‌خورم و حتما حتما هم کابوس میبینم !نمیدونم چیکار کنم .اگه شام هم کم بخورم خوابم نمیبره ..مثلا همین دیشب تا صبح داشتم تو خواب بار کامیون خالی‌ می‌کردم ..صبح بیدار شدم احساس کردم له‌ شدم :44:

• ماهی

نقل قول: Gormesabzi
    مثلا همین دیشب تا صبح داشتم تو خواب بار کامیون خالی‌ می‌کردم ..صبح بیدار شدم احساس کردم له‌ شدم :44:

:23: لیلی جونم! :23: چرا کامیون حالا ؟ :23:
    تو احتمالا توی زندگی قبلیت شوفر تریلی بودی آرسامم کمکت بوده اون آهنگا رو هم تو مسیر با هم گوش م یکردید :23:
    نمایش یا پنهان متن :11: :6:

منم از این خوابا زیاد می بینم.ولی دقیقا به پر بودن یا خالی بودن معده م بستگی داره...
    خواب گاو میبینم که دنبالم کرده.. :2: یا اینکه توی یه کوچه ای گیر کردم یه گاو از این ور می آد یکی از اون ور...اون وسط گیر می افتم :83:
    اگر هم رویا ببینم خواب آب و شنا کردن می بینم طوری که یه عالمه ماهی دو رو برم شنا می کنن.گاهی وقتا بهشون دست می زنم یا اونا که شنا می کنن بهم برخورد می کنن.این خوابو خیلی دوس دارم :1:

• حورا

من گاهی از خواب میپرم میبینم یه آدم روبرومه .یه پسر بچه ست گاهی هم یه مرد جوون. :68: یه شب با صدای کسی که صدام میکرد از خواب پریدم بعد از چند ثانیه لامپ لوستر اتاقم خود بخود ترکید .که اگه وقتی خواب بودم این اتفاق میفتاد از صداش سکته میکردم یه شبم باز یکی صدام کرد تا از خواب پریدم , آسمون یه رعدو برق وحشتناکی زد که شیشه های خونمون کم مونده بشکنه . نمیدونم این صداها از کیه ولی هر چی که هست خوب مواظبمه . :1:

• مخلوط کن

ماهی‌

میبینی‌ تو رو خدا خوابم هم جواتیه :83:

ولی‌ در عوض بعضی‌ وقتا منم خوابهای خوب و با کلاس میبینم که حتا ملکه انگلیس هم تاحالا ندیده ..فقط نگو چی‌ که اصلا روم نمی‌شه
    :9:

• نغمه

وووووی من اینقده از بختک بدم میاد و وقتی اتفاق میافته برام میترسم اما خدا روشکر یه چند وقتیه که دیگه نمیاد سراغم اما گاهی کاملا بیدارم چشمامو نمیتونم باز کنم داد میزنم
    که مثلا یکی بیدارم کنه اما وقتی بیدارم میکنند کسی فریاد (عربده) منو نشنیده در حد یه ناله بوده:66: ولی میگم این تیکه اش که نوشته خواب ببینیی داری میدوی بعد واقعا بدویی کلی سوژه
    خنده میشه ولی تصورش ترسناکه همون به که در ذهن بخندم مرسی خیلی خوب بود مژده خانم 1189

• ماهی

فقط نگو چی‌ که اصلا روم نمی‌شه :9:

باشه .درکت می کنم چیزی نمی گم :9:

• دلشاد

مرسی مژده عزیز مطالب جالب انگیزناکی بود

• baron jon

مرسی مژده جان :46:

• ali41

.مثلا همین دیشب تا صبح داشتم تو خواب بار کامیون خالی‌ می‌کردم ..صبح بیدار شدم احساس کردم له‌ شدم

:23:
    نقل قول: ماهی
    خواب گاو میبینم که دنبالم کرده.. :2: یا اینکه توی یه کوچه ای گیر کردم یه گاو از این ور می آد یکی از اون ور...اون وسط گیر می افتم :83:

:23:

من خواب جن میبینم تا جایی که یه روز بالاخره موفق شدن با من از خواب بیان بیرون :4: دو سالی باهاشون رفاقت کردم تا بالاخره اساس کشی کردن رفتن .... آدرس یادشون رفت بدن الان یک سالیه دنبالشونم :23:

مژده جان مرسی :46: من واقعا مدتها گلاب بروتون بختک میوفتاد روم از کدوم ورو نمیتونم بگم واسم حرف در میارن :23:

• KuRoSh

نقل قول: mojde
    از بختک نترسيد

اصلان :32:
    همین دیشب تا صبح داشتم تو خواب بار کامیون خالی‌ می‌کردم

:23: حسابی زحمت می کشی برای زندگیت تعبیرش این میشه :1:

گفتی بختک مژده جون بزا اینو بگم
    یک روز از 120 روزی که تو پادگان خواب رو بغل می کردم در روز خوب دیدم برخلاف روز های گذشته اونم چه خوابی خوب دیدم از خواب بیدار شدم تو همون اتاقی که توش خواب بودم و آروم آروم به سمت در می رفتم یکی هم در اتاق رو میزد داشتم می رفتم باز کنم ولی تا به در می رسیدم صحنه ریست می شد و دوباره تکرار می شد بالاخره به خودم اومدم ولی هم خواب می دیدم و هم می خواستم بلند بشم ولی نه بلند می شدم نه از خواب می پریدم هی از من اصرار هی از اون انکار تا این که یک لحظه خودم رو از بالا دیدم که خوابم :13: که چند لحظه بعدش بیدار شدم و ازشانسم هم چند ثانیه نگذشت که یکی در رو زد :5: حسابی شانس آوردم :83:

• gilas

مثلا همین دیشب تا صبح داشتم تو خواب بار کامیون خالی‌ می‌کردم ..صبح بیدار شدم احساس کردم له‌ شدم

خسته نباشی جوون :23: :23:
    حالا بارت چی بود از کجا اومده بود بارنامتو بده ببینم :23: :23:

• Ahora Quien

وایییییییی من یه شب خواب دیدم تویه جایی هستم مثل مزرعه بود ولی همه جا آتیش گرفته بود ... یه تمساح بزرگ عین آدم یه بارونی بلند پوشیده بود با یه کلاه .. یه سگ هم همراش بود .. این 2تا هم همش دنبال من بودن اوفففففففف نمیدونم چاقو بود دستش یا شمشیر میخواست منو بکشه .... اصلا داشتم تو خواب دیوانه میشدم :40:

یه بار دیگه یادم میاد تو ایران که بودیم 10 سالم بود .. من بین مامان و خواهرم میخوابیدم ... نمیدونم ساعت چند بود ... یهو چشامو که باز کردم یه سایه سیاه رو به روی صورتم بود ... از جلوی صورتم رفت عقب و داشت میخندید قدشم کوتاه بود رفت ولی تا موقع رفتنش داشت بهم میخندید :40: از اون به بعد همیشه به مامانم میگفتم وقتی میخوابی صورتت طرف من باشه .. الان هم که 20 سالم هست وقتی یادش میوفتم موهای تنم سیخ میشه.

• chenzo

نقل قول: Ahora Quien
    وایییییییی من یه شب خواب دیدم تویه جایی هستم مثل مزرعه بود ولی همه جا آتیش گرفته بود ... یه تمساح بزرگ عین آدم یه بارونی بلند پوشیده بود با یه کلاه .. یه سگ هم همراش بود .. این 2تا هم همش دنبال من بودن اوفففففففف نمیدونم چاقو بود دستش یا شمشیر میخواست منو بکشه .... اصلا داشتم تو خواب دیوانه میشدم :40:

یه بار دیگه یادم میاد تو ایران که بودیم 10 سالم بود .. من بین مامان و خواهرم میخوابیدم ... نمیدونم ساعت چند بود ... یهو چشامو که باز کردم یه سایه سیاه رو به روی صورتم بود ... از جلوی صورتم رفت عقب و داشت میخندید قدشم کوتاه بود رفت ولی تا موقع رفتنش داشت بهم میخندید :40: از اون به بعد همیشه به مامانم میگفتم وقتی میخوابی صورتت طرف من باشه .. الان هم که 20 سالم هست وقتی یادش میوفتم موهای تنم سیخ میشه.

اهورا جان من اگه ی چند تا از خوابهای ترسناکمو برات بنویسم دیگه کلا قید خوابیدن و میزنی . با هیچ راهکاری هم خوب نمیشه. حداقل هفته ای 3-4 بار این اتفاق برام میافته .و باطپش قلب شدید بیدار میشم . تنها چیزی هم که فهمیدم اینه که با بیماریهای داخلی و استرس خیلی ارتباط داره
    باداروهای آرامش بخش بهتر میشه اما بعد ی مدت اونا هم تاثیرشو از دست میده. البته کابوسهای من ی دلیل دیگه هم داره اونم کتابه. در واقع مشکل من از وقتی شد که ی مدت مث ... کتاب می خوندم به این نتیجه رسیدم که هر چی تخیلم کمتر تحریک بشه بهتره توهم سعی کن کمتر به مخیلت فشار بیاری :3:

• rozbeh

بچه ها بختک در طب سنتی در افراد بلغمی مزاج (کسایی که چاق و چربی دار هستن) بیشتر اتفاق می افته اما اگر کسی مقدار زیادی غذاهای با طبع سرد بخوره مثلا ماهی، ماست، شیر و ... و مصلح اون رو هم بکار نبرده تا سردیش کم بشه احتمال بختک در اون زیاد میشه ممکنه فرد نه سردی خورده باشه و نه چاق باشه اما پرخوری که خودش عامل بلغم در بدن هست در اون پیش اومده
    کسایی که خواب های پریشون هم میبینن به خاطر بر هم خوردن اخلاط بدن هست مثلا کسی که خواب آتش می بینه در اون زمان صفرای بدنش بالا هست کسی که خواب پرت شدن از صخره یا مواردی با صحنه سیاه و تاریک می بینه سودا در تنش زیاد شده و ...
    مطمئن باشید با اصلاح تغذیه و شیوه های درست زندگی این موارد به سراغ آدم نمیاد اگر کسی بگه من غذای کاملا سالم میخورم ولی باز هم خواب افتادن و پرت شدن رو می بینم مربوط به حالات روحی هست که باعث افزایش سودا شده طب سنتی ایران برای تمام این موارد روش درمان داره!!!!

• The one

وایی چه تاپیک باحالی شده :23: .. خوابهاتونم خیلی باحاله بچه ها مخصوصا خواب لیلا جون نمکی خودم :11: مرسی مژی جون بابت این تاپیک :11: .. راستش من تازه الان فهمیدم بختک چیه .. اولین بار تو سریال برره اسمشو شنیدم فکر کردم معنیش میشه کیانوش :23:
    من زیاد خواب نمی بینم.. ولی امان از روزایی که چیز شور خورده باشم و قبل از خواب دو گالن آب خورده باشم دیگه کاملا واضحه که زورم میاد هی پاشم برم دستشویی بعدش تا صبح خواب می بینم که .. آره همین نقطه سر خط.. :23: :24:

• ali41

نقل قول: The one
    من زیاد خواب نمی بینم.. ولی امان از روزایی که چیز شور خورده باشم و قبل از خواب دو گالن آب خورده باشم دیگه کاملا واضحه که زورم میاد هی پاشم برم دستشویی بعدش تا صبح خواب می بینم که .. آره همین نقطه سر خط.. :23: :24:

از این خوابا منم دیدم تا کارم به جایی کشید که دیگه سرپا خواب میدیم :23: بپا خوب نیست :23:

• The one

نقل قول: ali41
    از این خوابا منم دیدم تا کارم به جایی کشید که دیگه سرپا خواب میدیم بپا خوب نیست

:23: :23:

نه ولی من امتحان کردم درسته تا صبح خوب نمیخوابم ولی برای تقویت عضله ورزش خوبیه :23:

• ali41

نقل قول: The one
    نه ولی من امتحان کردم درسته تا صبح خوب نمیخوابم ولی برای تقویت عضله ورزش خوبیه :23:

:23: یکم بیشتر خواب ببینی واسه کمک فنر یخچالم خوبه :23:

پاسخ سریع   پاسخ   
1 نفر در حال مشاهده اين تاپيک هست: 1 ميهمان، 0 کاربر: