₪ انجمن بوف بوفی ₪ » هنر و ادبیات » 10 اشتباه پرطرفدار در زبان فارسی
آبان
9
ساعت: (فنلاند)
امروز: یکشنبه، 9 آبان 1395 (30 اکتبر 2016)
Tänään: Sunnuntai, 30 Lokakuuta 2016
سالروز عضویت garfild
به آرشیو بوف بوفی خوش آمدید این مجموعه انجمن ایرانیان فنلاند (فروم iranian.fi) و شامل ۲۹۰٬۸۸۴ نوشته از ۱٬۱۷۷ نویسنده است که در فاصلهٔ بهمن ۱۳۸۹ تا بهمن ۱۳۹۵ منتشر شده‌اند و بدون تغییر در دسترس قرار گرفته‌اند.
ثبت‌نام و ارسال نوشته در این وب‌سایت امکان‌پذیر نیست. چنانچه نوشته‌ای متعلق به شماست و مایل نیستید در آرشیو باقی بماند، می‌توانید از طریق گزینهٔ «گزارش» در زیر همان نوشته، درخواست حذف آن را ثبت کنید.

₪ انجمن بوف بوفی ₪ » هنر و ادبیات » 10 اشتباه پرطرفدار در زبان فارسی

یک نت روی دیوار انجمن pAshMak
1 هفته پیش

آدرس جدید سایت:
www.boooofi.com

1 2

10 اشتباه پرطرفدار در زبان فارسی

1830 بازدید، 28 پست، نویسنده: pAshMak

• pAshMak

این که یک روز بتوانیم عبارت‌های بیگانه را از زبان فارسی اخراج کنیم، یک رویای دست نیافتنی است، چون ما فارسی را هم درست صحبت نمی‌کنیم و صحیح نمی‌نویسم.

اما پیش از آن که به دنبال ریشه عبارت‌ها باشید، سعی کنید تا مرتکب هیچ‌یک از این ۱۰ اشتباه پرطرفدار و محبوب نشوید:

۱- وقتی کسی را برای نخستین‌بار دیده‌اید، نباید بگویید:

«از آشنایی با شما، خوشبخت شدم!»

باید بگویید: «از آشنایی با شما، خوش‌وقت هستم!»

معنای «خوشبختی» با «خوش‌وقت بودن» فرق دارد، مگر این که ملاقات با آن شخص چنان زندگی شما را متحول کرده باشد که احساس خوشبختی کنید. انتخاب با خودتان است.

۲- در دستور زبان فارسی، چیزی به اسم «می‌باشد» وجود ندارد. اگر در گذشته از آن استفاده می‌شد، دلیل بر صحیح بودنش نیست.

آن را هرگز در جمله‌هایتان به کار نبرید.

۳- وقتی منظورتان اتومبیل «BMW» است، یا باید به زبان آلمانی بگویید «ب‌ام‌و» یا به زبان آمریکایی «بی‌ام‌دبلیو» بنویسید. اتومبیلی به اسم «بی‌ام‌و» که ما ایرانی‌ها می‌گوییم و همه‌جا می‌نویسیم، در دنیا وجود ندارد.

۴- چیزی که در آگهی‌ها و کاتالوگ‌ها از آن به عنوان «درب» نام می‌برید، «در» است. «تحویل درب منزل» و «نصب درب و پنجره» اشتباه است. چرا فکر می‌کنید استفاده از «درب» در متنی که نوشتید، آن را باکلاس و رسمی می‌کند؟

۵- وقتی خدمات یک شرکت یا هر چیزی را فهرست می‌کنید، لازم نیست در انتهای هر مورد نقطه بگذارید.

نقطه به معنای پایان یک جمله است. وقتی شما جمله ننوشتید و فقط چند کلمه است، نقطه نگذارید. چیزی که در ادامه می‌خوانید، نمونه این اشتباه است.

انواع خدمات موبایل را از ما بخواهید:

تعمیرات.

لوازم جانبی.

ریست کردن گوشی.

نصب وایبر.

وقتی شما جمله ننوشتید، نیازی نیست بعد از هر مورد از هر مورد فهرست، نقطه بگذارید.

۶- اگر می‌خواهید از فرهنگستان زبان و ادب فارسی پیروی کنید و فقط عبارت‌های مورد تایید آنها را به کار ببرید، هنگام نام بردن از اصطلاحات تخصصی کامپیوتری و نرم‌افزاری، نام اصلی و انگلیسی آن را نیز حداقل یک‌بار بنویسید تا مخاطب گیج نشود. وقتی شما از «نمایه» در فیس‌بوک صحبت می‌کنید، کاربری که زبان فارسی را برای اداره صفحه خود انتخاب نکرده، نمی‌فهمد از چه چیزی صحبت می‌کنید و «نمایه»، چیست.

۷- استرالیا را «Australia» می‌نویسند و اتریش را «Austria» می‌نامند. این دو کشور با یکدیگر تفاوت دارند. مراقب باشید که مانند مترجمان برخی سایت‌ها و خبرگزاری‌ها، آنها را اشتباه نگیرید.

۸- «سلاح» و «اسلحه» با یکدیگر فرق دارند:

۱- پلیس از گروگان‌گیر خواست تا «سلاح» خود را روی زمین بگذارد.

۲- اسلحه شکارچیان متخلف، توقیف شد.

در واقع، «اسلحه»، جمع «سلاح» است و چیزی به اسم «اسلحه‌ها» معنایی ندارد.

۹- «چپ کردن» و «واژگون شدن» مترادف نیستند.

وقتی یک اتومبیل در تصادف از پهلو با زمین برخورد می‌کند، آن را «چپ کردن» می‌نامند و زمانی که سقف نیز با زمین برخورد کند یا اتومبیل کامل روی هوا بچرخد و سر و ته شود، «واژگون» شده است.

۱۰- عبارت «کاندید»، در زبان فرانسوی به معنی ساده‌دل و معصوم است. وقتی کسی قصد دارد تا در انتخابات مجلس شرکت کند، او را «کاندیدا» به معنای داوطلب یا نامزد می‌نامند. البته در این که نمایندگان محترم مجلس کاندید هستند، شکی نیست؛ اما در هر حال وقتی هنوز به بهارستان راه نیافته‌اند و به چاپ پوستر و سخنرانی تبلیغاتی مشغولند، «کاندیدا» محسوب می‌شوند.

10 سپاس: دلشاد، jaj، بچه مثبت، zrnznn، lion1360، javad1020، 313-KaMiKaZe، محسن صائب، ژنرال، Kishe Mehr

• دلشاد

نقل قول: pAshMak
    ۱- وقتی کسی را برای نخستین‌بار دیده‌اید، نباید بگویید:

«از آشنایی با شما، خوش‌وقت هستم!» :4:

2 سپاس: بچه مثبت، pAshMak

• jaj

نکات خوبی بودند خیلی از این اشتباهاتی بود که هر روز انجام میدیم
    منم یه نکته اضافه کنم

در اضافه کردن پسوند تر به کلمات به جز چهار کلمه ای که در زیر می نویسم تر به ادامه کلمه نمی چسبد
    مثل افزون تر، چاق تر، روان تر و . . .

کلمات استثنا: کمتر بیشتر کهتر مهتر

4 سپاس: بچه مثبت، pAshMak، zrnznn، ژنرال

• بچه مثبت

برای نیم‌فاصله از Ctrl+Shift+2 استفاده نمایید.

نقل قول: jaj
    چاق تر، روان تر
    چاق‌تر، روان‌تر

... کلمه ای که در زیر می نویسم تر به ادامه کلمه نمی چسبد
    ... کلمه‌ای که در زیر می‌نویسم "تر" به ادامۀ کلمه نمی‌چسبد

می‌رسد روزی که بی‌هم می‌شویم ..... یک‌به‌یک از جمع هـم کم می شویم
    می‌رسد روزی کــه مــا در خاطـرات ..... موجـب خنـدیـــدن و غـــم می‌شویم
    گاه گاهـی یـــاد مـا کـن ای رفیـــق ..... می‌رسد روزی که بی‌هم می‌شویم
    4 سپاس: pAshMak، zrnznn، jaj، ژنرال

• 1 سپاس: pAshMak

• pAshMak

نقل قول: دلشاد
    «از آشنایی با شما، خوش‌وقت هستم!»

منهم همینطور بهروزجان :8: :6:

در اضافه کردن پسوند تر به کلمات به جز چهار کلمه ای که در زیر می نویسم تر به ادامه کلمه نمی چسبد
    مثل افزون تر، چاق تر، روان تر و . . .

کلمات استثنا: کمتر بیشتر کهتر مهتر

بی نهایت ممنون از اطلاعات تکمیلی :46:

نقل قول: بچه مثبت
    برای نیم‌فاصله از Ctrl+Shift+2 استفاده نمایید.

ممنونم آقای امین آقا :46:

• lion1360

pAshMak,
    عالی بود پارمیس خانم :111:

1 سپاس: pAshMak

• بابک

سپاسگزارم ، سپاس گزارم ، سپاسگذارم ،سپاس گذارم ، هر کدومه شو دوست داری ! مال شما .. :46:

• ژنرال

نکات جالبی بود.

«از آشنایی با شما، خوشبخت شدم!»

باید بگویید: «از آشنایی با شما، خوش‌وقت هستم!»

البته خوش‌وقت هم متداوله.
    خوشبخت هم شاید بشه اینجور توجیه کرد که طرف میخواد بگه بخت با من یار بوده که با شما آشنا شدم. البته خیلی تارف الکیه و کمی هم چاپلوسانه س! خوشوقت بهتره.

در دستور زبان فارسی، چیزی به اسم «می‌باشد» وجود ندارد. اگر در گذشته از آن استفاده می‌شد، دلیل بر صحیح بودنش نیست.

آن را هرگز در جمله‌هایتان به کار نبرید.

چیزی که در آگهی‌ها و کاتالوگ‌ها از آن به عنوان «درب» نام می‌برید، «در» است. «تحویل درب منزل» و «نصب درب و پنجره» اشتباه است. چرا فکر می‌کنید استفاده از «درب» در متنی که نوشتید، آن را باکلاس و رسمی می‌کند؟

اعتقادی به این دو مورد ندارم.
    من نمیفهمم با چه معیار و به چه استنادی میگن در فارسی "می باشد" نداریم. خوب از گذشته بوده حالا هم هست؛ اگر هست پس نشون میده که هنوز در زبان کاربرد داره وگرنه مثل خیلی از واژه های دیگه به مرور حذف میشد. همون طور که ممکنه واژه ای در قدیم نبوده و حالا هست.
    "درب" اشتباهه؟ من میگم "در" اشتباهه؛ معیارش این درستی و نادرستی چیه؟
    فکر میکنم این چیزا بیشتر اظهار نظرهای سلیقه ای و ذوقیه تا علمی؛ وگرنه فکر نمیکنم واقعا ملاکی برای "درستی" یا "نادرستی" اینها وجود داشته باشه.
    بیشتر فرهنگستان از این نسخه ها میپیچه که نمیفهمم واقعا معیارش چیه. تا جایی هم که جستجو کردم به چیزی برنخوردم.
    کلمه "درب" به طور طبیعی در زبان فارسی وجود داره؛ بعید میدونم کسی اینو مثلا بخشنامه کرده باشه که برای متن های رسمی از درب استفاده کنید. همون طور که در فارسی برای احترام بیشتر، افعال دوم شخص مفرد به صورت جمع به کار میره. اینا بیشتر دلایل غیرزبانی داره و نمیشه با دلایلِ صرفا زبانی استدلال کرد گفت چرا افعال جمع برای احترام به کار برده میشن که بعد هم بیاییم تجویز کنیم که از این به بعد اینجوری نگید اونجوری بگید.
    خیلی نمیشه دستوری صادر کرد درباره زبان؛ میشه؟
    زبان همون چیزیه که مادربزرگ من و بقال و پزشک و کارمند و استاد دانشگاه و احمد آقا قصاب باهاش صحبت میکنن. کدومش درسته؟ به نظر من همش.

همیشه برام سوال بوده معیار های این درستی و نادرستی های زبانی از کجاست؟
    کمی هم مطالعه کردم و معتقدم برای برای این مواردی که گفتم هیچ معیار علمی وجود نداره؛ بیشتر سلیقه س.

• ژنرال

پیشنهاد فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای معادل های فارسی کراوات و پاپیون:

کراوات ----> دراز آویز زینتی (دراز آویز تزئینی)

پاپیون -----> دو بر پف زینتی (دو بر پف تزئینی)

یکی نیس بگه واقعا چه لزومی داره برای کراوات و پاپیون معادل فارسی بسازید؟ حالا اگرم میخواید بسازید خوب این کلمات مسخره چیه؟ کسی واقعا از اینا استفاده میکنه؟ الان زبان فارسی محافظت شد؟

• pAshMak

نقل قول: lion1360
    عالی بود پارمیس خانم

ممنونم هاشم جان. :46:

نقل قول: بابک
    سپاسگزارم ، سپاس گزارم ، سپاسگذارم ،سپاس گذارم ، هر کدومه شو دوست داری ! مال شما ..

همش رودوست دارم وممنون ازشما :46:

نقل قول: ژنرال
    همیشه برام سوال بوده معیار های این درستی و نادرستی های زبانی از کجاست؟

والله خداوکیلی این رونمیدونم :24:

نقل قول: ژنرال
    یکی نیس بگه واقعا چه لزومی داره برای کراوات و پاپیون معادل فارسی بسازید؟ حالا اگرم میخواید بسازید خوب این کلمات مسخره چیه؟ کسی واقعا از اینا استفاده میکنه؟ الان زبان فارسی محافظت شد؟

اشتباه فرهنگستان زبان همینه. نباید واژه هایی که جهانی هست وهمه جا تقریبا مشابه گفته میشه روتغییر بده

بی نهایت ممنون از نظر جامع شما محسن جان :46:

1 سپاس: lion1360

• Kishe Mehr

اولا که از طرف خودم و فرهنگستان کیش مهر از شما ( یا همون تو تو تو تو تو ) تشکر بعمل می آورم :84:
    دوم هم اینکه کلا نمیدونم چرا ما ایرانی جماعت دوست داریم خیلی از چیزایی که وارد میشن رو ایرانیزه بکنیم و یا حتی همون موارد وطنی رو هم دچار تغییر بدیم! مثلا کلماتی غیرایرانی مثل bank , dollar و... رو چه اصراری بر این هست که فارسی اون رو تلفظ بکنیم؟!

سوم هم اینکه اونقدر این اشتباهات زیاد شدن و فراگیر شدن که دیگه نمیشه جلوش رو گرفت ولی خب از هرجائی که شروع بشه خودش جای امیدواری داره...

مرسی پارمیس بانو :24:

• pAshMak

نقل قول: Kishe Mehr
    اولا که از طرف خودم و فرهنگستان کیش مهر از شما ( یا همون تو تو تو تو تو ) تشکر بعمل می آورم

خواهش میشه استاد ولیکن نترس من جریمه نمیدم.

جریمه رودستیارم میدادبهت. فعلادرمرخصی استعلاجی بسرمیبره

بامواردسه گانه شما(ببخشیدتوتوتوتوتوتو)موافقم

ودرانتها هم بازهم سپاس :10:

1 سپاس: Kishe Mehr

• Kishe Mehr

pAshMak,
    پس بگم شما مشکلی یوخدی؟ :4: شماشماشماشما :15: شمای خون ام کم شده بود :4:

جریمه ی شما چیه حالا :50:

• pAshMak

پس بگم شما مشکلی یوخدی؟ شماشماشماشما شمای خون ام کم شده بود

راحت باش ای پسرجان :24:

جریمه بنده بسیارناقابلست اندکی پس گردنی (یه حالی میده مجتبی که نگو)

• Kishe Mehr

جریمه بنده بسیارناقابلست اندکی پس گردنی (یه حالی میده مجتبی که نگو)

آنچه یافت می نشود آنم آرزوست :4:

• pAshMak

آنچه یافت می نشود آنم آرزوست

ببین فرزندم تحریکم نکن همین الان پاشم بیام کتک مفصل بهت بزنم

حیف که خیلی خسته ام وگرنه بجان جفتمون میومدم :43:

• Kishe Mehr

ببین فرزندم تحریکم نکن همین الان پاشم بیام کتک مفصل بهت بزنم

حیف که خیلی خسته ام وگرنه بجان جفتمون میومدم

مگه کوه کَندی که خسته ای؟ :4: امشب بیا، فردا هم میتونی تعطیله :4: خسته که همه هستن جراتشو همه ندارن :50: 351

• pAshMak

مگه کوه کَندی که خسته ای؟

آره ارواح عمه همون کتی .تونمیدونی چراخسته ام؟

امشب بیا، فردا هم میتونی تعطیله

نمیشه فعلا روحیه اش روندارم فرزندم

خسته که همه هستن جراتشو همه ندارن

خودت خوب میدونی که دارم خوبشم دارم :24:

• Kishe Mehr

آره ارواح عمه همون کتی .تونمیدونی چراخسته ام؟

من ازکجا باید بدونم؟ :66:
    نمیشه فعلا روحیه اش روندارم فرزندم

خب بیا قول میدم روحیه اش هم بیاد و بیشترم بشه :10: وقتی جرأت کاری رو نداری الکی بهونه نیار عزیزم :86:
    خودت خوب میدونی که دارم خوبشم دارم

اصلا بگو کجابیام تا خودم بیام پیشت :10:

پاسخ سریع   پاسخ   
1 نفر در حال مشاهده اين تاپيک هست: 1 ميهمان، 0 کاربر: