مرغ سحر مرغ سحر نام تصنیف مشهوری است که نخستین بار با صدای ملوک ضرابی و بعد با صدای قمر الملوک وزیری اجرا شد. شعر تصنیف مرغ سحر را ملکالشعرای بهار سرود و آهنگ آن، در دستگاه ماهور، از مرتضی نیداوود است. یکی از محبوبترین اجراهای این تصنیف از محمدرضا شجریان است که اغلب به خواست مردم در کنسرتهای شجریان به گوش میرسد. نخستین اجرا
از نخستین اجرای این تصنیف کمتر یاد شده. در هفتم تیر ۱۳۰۶، روزنامه ناهید که در زمینه طنز مطالبی را منتشر میکرد جشنی به مناسبت آغاز هفتمین سال انتشار خود بر پا کرد و “تصنیف در ماهور” به عنوان “اثر طبع یکی از اساتید سخن” درآن جشن اجرا شد که متن آن را پیوست اولین شماره سال هفتم کردند. محل اجرا هم “باغ آقای سهم الدوله” بود. این تصنیف، بعدها “مرغ سحر” یا “ناله مرغ سحر” نام گرفت و سُراینده آن نیز از پرده ابهام خارج شد و آن را معرفی کردند که ملکالشعرای بهار بود. سپس این تصنیف با صدای ملوک ضرابی و بعد با صدای قمرالملوک وزیری اجرا شد که بیدرنگ پس در دلها نشست. آهنگ این اثر، در دستگاه ماهور، از مرتضی نیداوود است.
این تصنیف بارها توسط هنرمندان مختلف اجرا شده است که از جمله میتوان به اجرای نادر گلچین و اجرای بدیع با صدا و نوازندگی ِ گیتار فرهاد مهراد اشاره کرد. یکی از محبوبترین اجراهای این تصنیف از محمدرضا شجریان است که اغلب به خواست مردم مکرر در کنسرتهای او به گوش میرسد.
تصنیف مرغ سحر توسط محسن نامجو از هنرمندان معترض به وضعیت اجتماعی-سیاسی ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم با همکاری گروه موسیقی کیوسک در اواخر سال ۱۳۸۸ با تنظیمی نو بازخوانی شده است.
ماندگاری مرغ سحر را باید در مضمون اجتماعی-سیاسی آن جستجو کرد که در هر دورهای در ایران به گونهای مصداق پیدا میکند.
زمان سرودن تصنیف
این تصنیف در کوران حوادث پس از سقوط سلسله قاجار و روی کار آمدن پهلوی سروده شده است. اسماعیل نواب صفا، ترانه سُرای مشهور، نالهٔ مرغ سحر ملکالشعرا را مربوط به “حوادث دوران محمدعلیشاه و بستن مجلس شورای ملی و بلاتکلیفی مملکت در لحظاتی بسیار حساس” انگاشته است. وی با اشاره به روایتی از زبان موسی نی داود، می افزاید: “درغیر اینصورت، رضاشاه پس از شنیدن این شعر و آهنگ، مجریان آن را مورد محبت قرار نمی داد”. هرچند رضاشاه به بازماندگان خودکامگی محمدعلیشاهی محبت داشت. وانگهی، از زبان یکی از دو برادر سازنده آهنگ مرغ سحر، می گوید: “…در واقع ترانهایست که استاد بهار برای مخالفت با رضاشاه سروده است” که این سخن با آن سخن متضاد است.
به هر حال درباره زمان سرودن این ترانه باید گفت که بهار در آن ایام به نثر و نظم سخنهایی درباره دوره مشروطهخواهی گفته و از سرودههای آزادیخواهانه خود یاد کرده است. البته در آنها هیچ اشارهای به ترانهٔ مرغ سحر دیده نمیشود. وانگهی، در سال ۱۳۰۶ که این ترانه نخستین بار اجرا شد، نام سُرایندهاش را پنهان داشتند. کسانی هم سُرایش آن را به دورهٔ زندان یا پس از زندان و تبعید بهار منسوب کردهاند که بکلی نادرست است و در آن هنگام، شاعر ـ اگر چه مغضوب دستگاه بود ـ هنوز نمایندگی مجلس را بر عهده داشت.
ممنون گيلاسي جان راستي با صداي همه بود غير از من آخه منم خوندم ولي اينقدر وحشتناكه كه اگر ميذاشتي همه رو خراب ميكرد تازه از همه مهمتر شيرين رو هم بي خواب ميكرد
اولا که لینک بده 4 بعدم کجا تاپیکت اینقدر کامل بود 22 یه متن بود و یه آهنگ
پس این همه تاپکیهایی که من زدم کوشن چی شدن این همه از تاپیکهام ؟
والله تاپیکم توی تاپیکهای شروع شده توسط خودم نیست.. نمیدونم چی شده حالا پاک شده یا هرچی ولی دیگه همین که خودت یادته این تاپیکو قبلا زدم کافیه بعدشم نه کاملا توضیح داده بودم. علاوه بر اینکه اهنگ بود توضیح قسمت دومش هم بود. در حالیکه اینجا شما نذاشتینش اسم تاپیکمم این بود که چرا کسی قسمت دوم مرغ سحر را نمی خواند. بهرحال بی خیال. مرسی
نقل قول: gilas
همچین میگه از تو ایران انکار من از تو ینگه دنیا دارم دانلود میکنم 4 همرو خودم دونه دونه آپلود کردم همش سالمه
نگفتم سالم نیست. مدتیه خود سایت توی ایران واسه دانلود محدودیت گذاشته و نمیشه درست دانلود کرد. اگه میشه توی سایتهایی آپ کن که دایرکت لینک بدن که بشه مستقیم دانلود کرد.. بگردی پیدا میشه
پس این همه تاپکیهایی که من زدم کوشن 37 چی شدن این همه از تاپیکهام ؟
تاپیکا هر چند وقت یکبار پاک میشن برای سنگین نشدن سایت پس چی میگم جریان سایت رو میدونی یا نه
زحمت شما نادیده گرفته نشده من تو بخش دانلود موزیک گذاشتم با صدای افراد مختلف
نقل قول: Kishe Mehr
نگفتم سالم نیست. مدتیه خود سایت توی ایران واسه دانلود محدودیت گذاشته و نمیشه درست دانلود کرد. اگه میشه توی سایتهایی آپ کن که دایرکت لینک بدن که بشه مستقیم دانلود کرد.. بگردی پیدا میشه
جای دیگه رو که بشه این همه لینک رو همزمان آپلود کرد ندیدم ایشالا مال خود سایت درست بشه همین جا آپلود میکنم
gilas
مرغ سحر
مرغ سحر نام تصنیف مشهوری است که نخستین بار با صدای ملوک ضرابی و بعد با صدای قمر الملوک وزیری اجرا شد. شعر تصنیف مرغ سحر را ملکالشعرای بهار سرود و آهنگ آن، در دستگاه ماهور، از مرتضی نیداوود است. یکی از محبوبترین اجراهای این تصنیف از محمدرضا شجریان است که اغلب به خواست مردم در کنسرتهای شجریان به گوش میرسد.
نخستین اجرا
از نخستین اجرای این تصنیف کمتر یاد شده. در هفتم تیر ۱۳۰۶، روزنامه ناهید که در زمینه طنز مطالبی را منتشر میکرد جشنی به مناسبت آغاز هفتمین سال انتشار خود بر پا کرد و “تصنیف در ماهور” به عنوان “اثر طبع یکی از اساتید سخن” درآن جشن اجرا شد که متن آن را پیوست اولین شماره سال هفتم کردند. محل اجرا هم “باغ آقای سهم الدوله” بود. این تصنیف، بعدها “مرغ سحر” یا “ناله مرغ سحر” نام گرفت و سُراینده آن نیز از پرده ابهام خارج شد و آن را معرفی کردند که ملکالشعرای بهار بود. سپس این تصنیف با صدای ملوک ضرابی و بعد با صدای قمرالملوک وزیری اجرا شد که بیدرنگ پس در دلها نشست. آهنگ این اثر، در دستگاه ماهور، از مرتضی نیداوود است.
این تصنیف بارها توسط هنرمندان مختلف اجرا شده است که از جمله میتوان به اجرای نادر گلچین و اجرای بدیع با صدا و نوازندگی ِ گیتار فرهاد مهراد اشاره کرد. یکی از محبوبترین اجراهای این تصنیف از محمدرضا شجریان است که اغلب به خواست مردم مکرر در کنسرتهای او به گوش میرسد.
تصنیف مرغ سحر توسط محسن نامجو از هنرمندان معترض به وضعیت اجتماعی-سیاسی ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم با همکاری گروه موسیقی کیوسک در اواخر سال ۱۳۸۸ با تنظیمی نو بازخوانی شده است.
ماندگاری مرغ سحر را باید در مضمون اجتماعی-سیاسی آن جستجو کرد که در هر دورهای در ایران به گونهای مصداق پیدا میکند.
زمان سرودن تصنیف
این تصنیف در کوران حوادث پس از سقوط سلسله قاجار و روی کار آمدن پهلوی سروده شده است. اسماعیل نواب صفا، ترانه سُرای مشهور، نالهٔ مرغ سحر ملکالشعرا را مربوط به “حوادث دوران محمدعلیشاه و بستن مجلس شورای ملی و بلاتکلیفی مملکت در لحظاتی بسیار حساس” انگاشته است. وی با اشاره به روایتی از زبان موسی نی داود، می افزاید: “درغیر اینصورت، رضاشاه پس از شنیدن این شعر و آهنگ، مجریان آن را مورد محبت قرار نمی داد”. هرچند رضاشاه به بازماندگان خودکامگی محمدعلیشاهی محبت داشت. وانگهی، از زبان یکی از دو برادر سازنده آهنگ مرغ سحر، می گوید: “…در واقع ترانهایست که استاد بهار برای مخالفت با رضاشاه سروده است” که این سخن با آن سخن متضاد است.
به هر حال درباره زمان سرودن این ترانه باید گفت که بهار در آن ایام به نثر و نظم سخنهایی درباره دوره مشروطهخواهی گفته و از سرودههای آزادیخواهانه خود یاد کرده است. البته در آنها هیچ اشارهای به ترانهٔ مرغ سحر دیده نمیشود. وانگهی، در سال ۱۳۰۶ که این ترانه نخستین بار اجرا شد، نام سُرایندهاش را پنهان داشتند. کسانی هم سُرایش آن را به دورهٔ زندان یا پس از زندان و تبعید بهار منسوب کردهاند که بکلی نادرست است و در آن هنگام، شاعر ـ اگر چه مغضوب دستگاه بود ـ هنوز نمایندگی مجلس را بر عهده داشت.
ویکی پدیا
متن شعر
بند اول
مرغ سحر ناله سرکن، داغ مرا تازه تر کن
ز آه شرربار این قفس را بَرشِکَنُ و زیر و زِبَر کن
بلبل پَر بسته ز کنج قفس درآ، نغمهٔ آزادی نوع بشر سُرا
وَز نفسی عرصهٔ این خاک توده را پر شرر کن
ظلم ظالم، جور صیاد آشیانم داده بر باد
ای خدا، ای فـلک، ای طبیعت، شام تاریک ما را سحر کن
نوبهار است، گل به بار است، ابر چشمم، ژالهبار است
این قفس، چون دلم، تنگ و تار است
شعله فکن در قفس ای آه آتشین
دست طبیعت گل عمر مرا مچین
جانب عاشق نِگَه ای تازه گل از این، بیشتر کن
مرغ بیدل شرح هجران مختصر، مختصر کن
بند دوم
عمر حقیقت به سر شد، عهد و وفا بی اثر شد
ناله عاشق، ناز معشوق، هر دو دروغ و بی ثمر شد
راستی و مهر و محبت فسانه شد
قول و شرافت همگی از میانه شد
از پی دزدی، وطن و دین بهانه شد
دیده تر کن!
جور مالک، ظلم ارباب، زارع از غم گشته بی تاب
ساغر اغنیا پر میناب، جام ما پر ز خون جگر شد
ای دل تنگ ناله سر کن، از مساوات صرف نظر کن
ساقی گلچهره بده آب آتشین، پردهٔ دلکش بزن ای یار دلنشین
ناله بر آر از قفس ای بلبل حزین
کز غم تو، سینه من، پر شرر شد، پر شرر شد
نمايش يا پنهان متن
بند دوم این تصنیف، بیشتر سیاسی بوده و فقط در اجراهای قدیمی به گوش میرسد.مرغ سحر با صدای قمر الملوک وزیری
دانلود مرغ سحر با صدای قمر الملوک وزیری
مرغ سحر با صدای هنگامه اخوان
دانلود مرغ سحر با صدای هنگامه اخوان
مرغ سحر با صدای همایون شجریان
دانلود مرغ سحر با صدای همایون شجریان
مرغ سحر با صدای سالار عقیلی
دانلود مرغ سحر با صدای سالار عقیلی
مرغ سحر با صدای محمد گلریز
دانلود مرغ سحر با صدای محمد گلریز
مرغ سحر با صدای فرهاد مهرداد
دانلود مرغ سحر با صدای فرهاد مهرداد
مرغ سحر با صدای نادر گلچین
دانلود مرغ سحر با صدای نادر گلچین
مرغ سحر با صدای هوشمند عقیلی
دانلود مرغ سحر با صدای هوشمند عقیلی
مرغ سحر با صدای شکیلا
دانلود مرغ سحر با صدای شکیلا
مرغ سحر با صدای گیسو شاکری
دانلود مرغ سحر با صدای گیسو شاکری
مرغ سحر با صدای مهناز معمار
دانلود مرغ سحر با صدای مهناز معمار
مرغ سحر با صدای اکرم بنایی
دانلود مرغ سحر با صدای اکرم بنایی
مرغ سحر با صدای محسن نامجو
دانلود مرغ سحر با صدای محسن نامجو
مرغ سحر با صدای استاد محمدرضا شجریان
دانلود مرغ سحر با صدای استاد محمدرضا شجریان
نخبه
ممنون گیلاسی
Mahboob
هوس چه چهه دارم اهاااا اهههههااا اهههااا
اگه صدام بد بود بگید من طاقتشو دارم
carlos
تعجبم از اینه که تو چقدر زحمت میکشی رو تاپیکات
sib
maryamlondon1
این قفس، چون دلم، تنگ و تار است
Galexy
tabassom
Kishe Mehr
نمايش يا پنهان متن
ولی دستت مرسیhadi04
ماهی
kamal313
یاد جونیام می افتم وای که چه دورانی بودش
وقتی شما داشتید تو کوچه پشتی تیله بازی می کردین ما داشتیم رو دیوار بم یادگاری می نوشتیم
حورا
levrone
مرغ سحر جزو خاطرات نوستالژیک نسلهای قدیمیه.
Kishe Mehr
gilas
بخون که داری خوب می خونی
خوب دوست دارم یه تاپیک کامل باشه دیگه
اولا که لینک بده
بعدم کجا تاپیکت اینقدر کامل بود
همچین میگه از تو ایران انکار من از تو ینگه دنیا دارم دانلود میکنم
همرو خودم دونه دونه آپلود کردم همش سالمه
خوب من که نداشتم صداتو
وقتی شما داشتید تو کوچه پشتی تیله بازی می کردین ما داشتیم رو دیوار بم یادگاری می نوشتیم
نگفته بودی بابا بزرگ
levrone,
خوش اومدی دکتر جکولم
Holtek
Kishe Mehr
بعدم کجا تاپیکت اینقدر کامل بود 22 یه متن بود و یه آهنگ
والله تاپیکم توی تاپیکهای شروع شده توسط خودم نیست.. نمیدونم چی شده حالا پاک شده یا هرچی ولی دیگه همین که خودت یادته این تاپیکو قبلا زدم کافیه
همرو خودم دونه دونه آپلود کردم همش سالمه
مخلوط کن
ماشالا
ویکی پدیایی هستیا گیلاس جونم
gilas
تاپیکا هر چند وقت یکبار پاک میشن برای سنگین نشدن سایت پس چی میگم جریان سایت رو میدونی یا نه
زحمت شما نادیده گرفته نشده من تو بخش دانلود موزیک گذاشتم با صدای افراد مختلف
جای دیگه رو که بشه این همه لینک رو همزمان آپلود کرد ندیدم ایشالا مال خود سایت درست بشه همین جا آپلود میکنم
ویکی گیلاسم
آخرین ورود:
شما در حال مشاهده نسخه کامل سایت هستید. ←نسخه موبایل→